Treningsforhold

Vår treningsfilosofi er å trene mye og variert, hestene skal være sterke og ha god kondisjon og vi er ikke redde for å trene hardt. Stort sett all trening foregår med pulsmåler og vi fører treningsdagbok for hver eneste dag. Vi tar også laktatmålinger jevnlig og har gjort  dette i flere år. Vi bruker en del alternative treningsformer og ny ridebane ble bygget inntil stallen i 2019. Her kan hestene få alternativ trening som løshopping, longsjering, bomarbeid og dressur. På de varmeste dagene på sommeren blir elva flittig brukt og vi kan ri lange skogsturer i nærområdet.

Det er særdeles viktig at hestene trives med treningen og vi lager derfor individuelle opplegg for samtlige. De får ikke lov til å være strie og logge hardt på bittet, da trenes de bak grind eller bytter treningsopplegg. Med variert trening blir hestene mer myke og smidige, belastningen blir ikke så ensformig og risikoen for skade reduseres.

team moen - treningsforhold 1

Treningsfasiliteter

Vi har rettstrekke langs elvekanten på 650 meter. Strekka har to spor, noe vi har stor nytte av. Her får hestene nyttig rutine på å trave i forskjellige posisjoner, ligge i rygg, passere hverandre samt trave i flokk. Har merket stort forskjell etter at vi begynte med dette da hester med lite løpserfaring stort sett har oppført seg eksemplarisk på travbanen og i feltet fra første stund.

Vi har egen traktor og harver løypene 1-2 ganger daglig på de travleste treningsdagene. Vi kan justere hvor dypt vi harver etter hva slags hester vi trener. Vi liker å ha underlaget noe tungt sånn at vi ikke må kjøre veldig fort for å få full effekt. Hester som Bullchip og Olympic Image har begge travet 1.12 direkte etter pause og satt banerekorder etter å ha trent på denne strekka i 1.30-fart i forkant.

Treningsøktene

Vi varmer opp i flere kilometer med jogg i skogen før intervallene på rettstrekka. Kaldblodsene går ikke intervaller like ofte som varmblodsene da de får noe mer styrketrening i firehjulsvogn og trykkvogn i tillegg. Prøver å finne et opplegg som passer hver enkelt hest.

En vanlig økt består av oppvarming før 6-8 x 600 meter. Skritter 1-3 minutter mellom hvert drag. Har voltespor i hver ende så man kan velge hvor mange runder man skritter. Etter intervallene jogger vi de tre kilometerne hjem, skritter den siste biten. Laktatmålinger har vist at de kommer inn på stallen uten melkesyre når vi trener sånn, noe som må være bra.

Vi har ei kupert løype på 2,5 kilometer fra ende til ende. Denne løypa tåler veldig mye regn og også her justerer vi dybde på underlaget etter hest og type trening. Her kjører vi fartslek, langintervaller, joggeturer, i trykkvogn og i firehjulsvogn. Den brukes også til oppvarming og nedjogging. Den er veldig fin for unghestene da selv den minste bakke får de raskt opp i puls. Vi trenger ikke kjøre i trafikken da disse veiene er private/egne treningsløyper.

Vi trener stort sett hestene i sammen så mange som mulig. Har tro på at det gir de nyttig rutine og øker trivselen. En annen ting er alle de hestene som stresser i tet/alene, men slapper av i rygg. For sånne hester er det gull verdt at vi kan trene sammen.

Vi har T-Cart firehjulsvogn og den blir flittig brukt. En hest som Stjernejerven trente i denne to ganger i uka i hele fjor og travet 1.21/1609 meter og 22.5/2100 meter og kjørte inn en snau million på de to årene vi har hatt han. Vi er ikke redde for å jogge/kjøre rolige tempoturer i den så sant hestene er avslappet, ikke legger seg på bittet og bruker seg riktig. Åringene er med på tom bak i flere uker på høsten. På denne måten blir de sterkere på en naturlig måte før de settes i vogn samtidig som de blir kjent med omgivelsene og blir trygge i forskjellige situasjoner som trafikk, skumle ting langs løypa som plastposer og krokodiller. Hester som skal restutisjonstrenes f.eks dagen etter løp, er ofte med på tom.

Ridetrening er noe vi benytter oss av på hester som er fire år og eldre. Dette gir oss store muligheter til å variere treningen, noe som er bra både fysisk og mentalt. Turer i kupert skogsterreng gir hestene utfordringer med påfølgende selvtillit. Det er løsgjørende å skritte rundt på slakke tøyler i lyngen i skogen. På sommeren rir vi ofte i elva på de varme dagene og dagen etter løp. På den måten får de restutisjonstrening, kjølt ned beina samt vasket av kjøleleire i ett smekk.

Tredemølle

Vinteren 2020 investerte vi i Horsetrainer tredemølle. Her kan hestene skrittes i kontrollerte former, noe som er kommer svært godt til nytte f eks etter behandling og under opptrening etter skade. Mølla brukes også mye til bakketrening og hestene får individuelle programmer. De skritter stort sett mye bedre på en mølle, med hodet lavt og god skrittlengde. På den måten bygger de ofte bedre muskler på mølla enn ved ordinær trening.
Mølla brukes flere timer hver eneste dag og er et svært nyttig verktøy for bedriften.

Har du en hest du vil sette i trening hos oss?

Kontakt oss